Nuo rugsėjo – pokyčiai inicijuojant valstybės finansuojamą privalomąją mediaciją

2024 m. birželio 13 d. Seimas priėmė Lietuvos Respublikos Mediacijos įstatymo Nr. X-1702 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 15, 17, 20, 21, 22, 23, 26, 28, 29 straipsnių pakeitimo ir įstatymo papildymo 31 straipsniu įstatymą (toliau – Pakeitimo įstatymas), kuris be kita ko numato ir esminius pokyčius valstybės finansuojamos privalomosios mediacijos iniciavime.

Viena svarbiausių naujovių, kuri įsigalios nuo 2024 m. rugsėjo 1 d., yra ankstesnis mediatoriaus skyrimas valstybės finansuojamoje privalomojoje mediacijoje. Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba (toliau – VGTPT), gavusi privalomąją mediaciją inicijuojančios šalies prašymą, iš karto atrinks ir paskirs mediatorių, kuris toliau administruos ir vykdys privalomąją mediaciją.

Ex post tyrimo (2022) rezultatai parodė, kad apie 50 proc. privalomosios mediacijos procesų inicijuojami, tačiau nėra pradedami todėl, kad, nepaisant vienos šalies pateikto prašymo, kita ginčo šalis atsisako dalyvauti arba per nustatytą terminą neatsako dėl dalyvavimo procese. Šiuo metu taikomas toks valstybės finansuojamos privalomosios mediacijos modelis:

Pakeitimo įstatyme numatyta esminė naujovė – ankstesnis mediatoriaus paskyrimas. Taigi, modelis atrodys taip:

Tikimasi, kad neformalus, šiltas ir žmogiškas mediatoriaus kontaktas su ginčo šalimis, informacija apie mediaciją ir jos galimą naudą iš ją išmanančio asmens efektyviau nei formalus valstybinės institucijos raštas sudomins ir paskatins daugiau ginčo šalių sutikti dalyvauti privalomojoje mediacijoje ir bandyti savo nesutarimą išspręsti taikiai.

Nuo 2024 m. rudens taip pat atsisakoma iš valstybės biudžeto lėšų finansuojamų mediacijos paslaugų apmokėjimo reguliavimo įstatyminiu lygiu, nuo 6 iki 8 valandų didinamas valstybės finansuojamų privalomajai mediacijai vykdyti skirtų valandų skaičius ir ilginamas terminas, per kurį kita ginčo šalis gali turi sutikimą dėl mediacijos vykdymo tuo atveju, kai ji gyvena ne Lietuvoje.

Lietuvos mediatorių rūmai, siekdami formuoti vieningą mediacijos taikymo praktiką,  LMR interneto svetainėje pristato LMR Rekomendacija dėl valstybės finansuojamo privalomosios mediacijos proceso inicijavimo ir rekomendacinio pobūdžio formas, kurias visi Lietuvos mediatoriai gali naudoti administruodami valstybės finansuojamos privalomosios mediacijos procesus.

Daugiau informacijos apie mediacijos inicijavimą yra pateikiama LMR svetainėje esančioje  dažniausiai užduodamų klausimų (DUK) skiltyje, kuri bus nuolat pildoma ir atnaujinama. Į mediacijos šalims, jų atstovams, mediatoriams ir kitiems asmenims kylančius klausimus apie privalomosios mediacijos vykdymo pokyčius atsakyti pasirengė ir LMR „Mediacijos infolinijos“ savanoriai telefonu 8 603 33306. 

Profesionalūs ir nešališkas atsakymas į visus klausimus apie mediaciją!

Mūsų savanoriai pasirengę Jums padėti darbo dienomis nuo 9 iki 18 val.